Kikre jelent tényleges fenyegetést Észak-Korea?

Illiberális

Noha az továbbra is kérdéses, hogy a célba juttató technológia mennyire megbízható és pontos, az USA nem veszi félvállról a fenyegetést. Már csak azért sem, mert Kim Dzsongun, a diktatúra nyilvánvalóan elmeháborodott vezére kijelentette, hogy „az Egyesült Államoknak befellegzett”, és csapást kíván mérni Guamra, ahol jelentős amerikai haditengerészeti állomány található.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke minden eddiginél keményebb, koránt sem diplomatikus válaszban figyelmeztette Észak-Koreát arra, hogy a jövőben tartózkodjon a további fenyegetésektől, különben olyan haraggal és tűzerővel fogja magát szembe találni, amilyet még nem látott a világ.

Tegnap ismét frissült a sztori, Észak-Korea ugyanis komplett haditervet osztott meg a világgal.

(Egyébként módfelett szokatlan módon…) Ennek értelmében augusztus közepe felé már készen állhatnak arra, hogy kilőjenek 4 rakétát Guam felé. Még a tervezett röppályát is közzétették. Ez szerint „a Koreai Néphadsereg által elindítandó Hvaszong-12 rakéták elrepülnek Simane, Hirosima és Kócsi japán prefektúrák fölött” – jelentette ki Kim Rak Gjom tábornok, a hadsereg stratégiai erőinek parancsnoka. "A rakéták 3356,7 kilométer hosszú pályát futnak majd be, amihez 1065 másodpercre lesz szükségük, és Guamtól 30-40 kilométerre csapódnak be az óceánba"

Ez tehát nem egy közvetlen támadás terve, hanem egy újabb, azonban minden eddiginél veszélyesebb rakétateszt lehet. Már ha hihetünk a tábornoknak és a nyilatkozat egy része nem félrevezetési szándékkal készült…

Észak-Korea azonban nem csupán Guam-ra jelenthet veszélyt a közeljövőben.

Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy több interkontinentális rakétájuk elérheti az USA partvidékét, sőt, akár Chicago városa is a lehetséges célpontok között szerepelhet a jelenlegi, minden eddiginél fejlettebb technológia révén. Tényleg nagy a fenyegetés, hiszen szakértők szerint Észak-Korea rakétái több más országot is elérhetnek. Így például Kínát, Oroszországot, vagy éppenséggel közvetlen szomszédját, Dél-Koreát. Mindezeken kívül Hawaii is a potenciális célpontok között szerepel, és (talán mondani is felesleges) Alaszka, Kanada biztonságát szintén veszélyeztetheti a diktátor. Egyes vélemények szerint akár Európa is a lehetséges célpontok között lehet, hiszen az új típusú rakéták egy speciális röppályát használva Hollandiáig is eljuthatnak.

Mindazonáltal erősen kétséges, hogy a kommunista állam tényleg nukleáris csapásra vetemedne bárki ellen,

hiszen egyértelmű lehet számukra, hogy ez esetben a nyugati erők egyszerűen elpárologtatnák őket a föld színéről – és nem feltétlenül kizárólag nukleáris fegyverek bevetésével. Ráadásul egy ilyen konfrontáció a világbékét is veszélyeztetheti, hiszen kérdéses, hogy Kína, illetve Oroszország hogyan reagálna egy Észak-Koreai-USA háborúskodásra.

Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok éppen ezért, taktikai okokból most kivételesen nem alkalmazza az egyébként sokak által vitatott megelőző csapás elvét, és megvárja, amíg Észak-Korea teszi meg az első ellenséges, gyakorlati lépést. Ekkor jogalapja lesz egy ellentámadásnak, amibe immár egyetlen nagyhatalom sem szólhatna bele. Elvileg…

Talán az lenne a legjobb megoldás, ha az USA ezt kérdést Kínára és Oroszországra bízná,

amely államok hónapok óta jelentős mértékű csapat összevonásokat kiviteleztek az Észak-Koreai határvonal mentén. Esetleg nekik kellene egy invázió keretében lerohanni a világbékére alapvető veszélyt jelentő országot, és kiiktatni mind a zsarnokot, mind pedig a zsarnoki rendszert, hogy aztán egy kínai típusú államkapitalizmust honosítsanak meg ott. Így senkinek nem sérül a status quo-ja, és nem fenyegetne a III. Világháború kitörésének réme.

Az, hogy eddig fajult a helyzet, gyakorlatilag az összes nagyhatalom felelőssége.

Ugyanis hosszú évtizedeken át elnézték, hogy egy elmebeteg diktatúra elmebeteg vezetői hosszú, de akkurátus munkával, a nép éheztetése és brutális elnyomása árán ütőképes nukleáris technológiát fejlesszenek ki. Már régen el kellett volna kergetni ezt a dinasztiát, és akkor vélhetően nem tartanánk ott, ahol a ’62-es, kubai rakétaválság idején…

https://illiberalis.blogstar.hu/./pages/illiberalis/contents/blog/41168/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?