SAFE PLACE – A LIBERÁLFASISZTÁK VÉGSŐ MENEDÉKE

Illiberális

Szóval ez a „safe place” egy olyan zóna (most még csak) az egyetemeken, ahol garantáltan senki nem fog bántani. Sem fizikailag, sem mentálisan, de ugyebár itt inkább az utóbbi a különösen releváns. Ide jönnek azok, akik a fene nagy liberalizmusuktól, befogadó- és elfogadó készségüktől hajtva nem akarnak mást hallani, csak azt, ahogy mindenki igazat ad nekik, rosszabb esetben egyetértő csendben meghallgatja őket (ahogy a pszichológusok is szokták), ők maguk pedig minden gond nélkül elmondhatják elvi, ideológiai meggyőződésüket úgy, hogy arra semmiféle ellenvetés, vitakezdeményezés nem érkezik. Szóval ez amolyan liberális-simogató, egy olyan hely, amilyenné aztán, ha csak rajtuk múlna, az egész világot tennék. Érdekes ennek a kezdeményezésnek a lélektana, meg úgy egyáltalán. A „safe place” szerintük a tökéletes elfogadás terepe, ahol semmiféle szellemi-lelki inzultus nem érhet senkit.

Kérdezem: Vannak emberek, akik valamiféle erőteljes és személyiségüket romboló támadásnak veszik azt, amennyiben valaki nem ért egyet velük, és ennek hangot is ad? De ez esetben hol marad a tökéletes demokrácia dicsőséges kiteljesedése, ahol minden vélemény szabad és szent? Akik kitalálták a „safe place” intézményét, ennyire intoleránsak és érzékenyek arra, ha netalántán pusztán csak szellemi ellenállásba, ellenkezésbe ütköznek? Ennyire nem bírják a kritikát ezek a magukat liberálisnak mondó arcok?

Nem tehetek róla, de nekem erről azonnal a legnagyobb diktátorok jutnak eszembe, úgy, mint Sztálin, Hitler, Pol Pot, Szaddám és a többi haver a klubból. Ők is létrehoztak maguknak országnyi méretű safe place-ket ahol aztán csakis azok az eszmék, ideológiák verhettek tanyát, ami nem sértette az ő kis érzékeny lelküket. Nem lehetett nekik ellentmondani, vitába szállni, kizárólag az volt a lényeg, hogy kiélhessék beteges vágyaikat és saját, nem egy esetben torz és halálos gondolatiságukat az alájuk rendelt népre kényszerítsék. Nem volt mód ellenvetésre. A Szovjetunió, Románia, a náci Németország, Kambodzsa és jelenleg Észak-Korea is ilyen hatalmas „safe place”. Ennek a modellnek egy sajátosan polírozott mását hozzák létre most az amerikai diákok, és ahogy hallom, már itt, Magyarországon is azon van néhányuk, hogy meghonosítsa ezt a csodálatos vívmányt.

Bemész a széfplészre, ahol mindenki mosolyog, és mindenki mindenkinek tapsikol, senki nem bánt senkit – már ha a liberálisok bántásnak fogják fel az ellenvélemények megfogalmazását és a jelek szerint igen -, az embert meghallgatják és ez bizony, de jó. Itt azért kibújik a szög a zsákból, nemde?

A „safe place” tehát gyaníthatóan egy olyan hely, ahová hisztérikus és végletekig frusztrált liberálisok járnak, abban a tudatban, hogy ott mondhatnak bármilyen egetverő marhaságot, kifejthetik legszélsőségesebb, már-már aberrált nézeteiket, senki nem fog felettük ítélkezni. Azt nem szabad, mert ugyebár minden vélemény szent és sérthetetlen - de csak amíg egyetértesz velem. Kíváncsi lennék, mi történne egy ilyen safe place-n akkor, ha oda egy kelleténél konzervatívabb figura menetelne be, majd kifejtve véleményét a nemzetállamiság nagyszerűségéről, a szabadnak hazudott piac nyilvánvaló anomáliáiról, netán a heteroszexualitás gyönyöreiről, vajon mennyire lenne számára biztonságos ez a safe place. Szerintem semennyire és pusztán véleménye hangoztatása okán provokátornak kiáltanák ki, majd náci mivoltából fakadóan kezdeményeznék eltávolítását az adott oktatási intézményből. Ennyire safe ez a place. Megint csak az van, hogy a magukat liberálisnak mondók kitaláltak maguknak, és csak maguknak egy „utolsó menedéket”, ahol egymást végtelenségig tolerálhatják (ez nem nehéz azonos világszemlélet, ideológiai alapok esetében), és kizárhatják a csúnya valóságot, ami egyébként minden egyes lépésüknél halomra cáfolja szent és nemes meggyőződésüket nagyjából mindenről, amit a világról, annak működéséről gondolnak és tudni vélnek.

A safe place tulajdonképpen egy inkubátor, egy liberális-keltető, és egy olyan kísérlet, ahol élesben, de szerencsére még csupán kicsiben figyelhetjük meg azt, hogyan működne egy globalizált, liberális diktatúra. Ahol nem lehet semmiféle véleményed, meggyőződésed, ideológiád, csak és kizárólag az, amit a Földnyi méretűvé tett safe place szélsőségesen polkorrekt, liberális Nagy Testvérei helyesnek vélnek. Minden más gyűlöletbeszéd, rasszizmus és persze nácizmus. Ennyit a mai liberálisokról, de szerintem szép lassan már ők is elfogadják magukat olyannak, amilyenek valójában, vagyis kőkemény véleményterroristáknak, akikben cseppnyi belátás, empátia, valóságérzékelés, moralitás és normalitás sincs. Van ellenben szabadelvtelenség és brutális intolerancia az eltérő véleményekkel, ideológiákkal, életmódokkal szemben. Még szép, hogy kell nekik néhány safe place ebben a csúnya és nélkülük is éppen eléggé sokszínű világban…

Címkék: safe place
https://illiberalis.blogstar.hu/./pages/illiberalis/contents/blog/30510/pics/lead_800x600.jpg
safe place
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?