EURÓPÁBAN IS GYŐZHET A NEOREALIZMUS!

Habár Donald Trump meglepetésszerű győzelme minden eddigi várakozást felülírt, ennek következtében nem árt újragondolni a jövőt és az abban elfoglalt szerepünket, mégis azonnal eszembe jut egy közhelyszerű mondás, ami szerint „nem eszik olyan forrón a kását”. Még ki kell várnunk azt, hogy az új amerikai elnök mihez kezd magával a Kongresszus, a Fehér Ház sötét útvesztőiben, ahol minden egyes sarokban ott mereszti a púpját egy-egy torz vigyorú rém és csak azt a lehetőséget lesi, hogyan gáncsolhatná el Trumpot, lehetőleg úgy, hogy az a nyakát törje. Mert egy dolog a választási ígéretek skandálása a kampány hevében és egy egészen más előadás az, amikor ezeket megpróbáljuk megvalósítani.

A TURBÓ-TOLERÁNSOK TOMBOLÁSA

2016.11.12.
Illiberális
Donald Trump megválasztása érzékenyen érintette az álliberális, áldemokrata köröket. Ez érthető, hiszen most mindegyikük azt skandálja, hogy Hillary Clinton több szavazatot kapott, mégis, az elektorok száma döntött. Igen, ez így van. Amerikában már csak ilyen a választási rendszer, de akkor ez valahogy nem volt olyan sarkallatos téma, amikor ifj. George W. Bush nyomta le hasonló körülmények között Al Gore-t. Az akkori és jelenlegi helyzet meglepő analógiákat mutat. Gore 48.38%-ot söprött be a voksokból, Bushra alig valamivel kevesebben, 47.87% szavazott. Elektrorok számában azonban Bush vitte a pálmát, hiszen neki 271 jutott, míg Gore-nak csupán 266. Ez eldöntötte, hogy ki lesz az elnök. Most úgy áll a helyzet, hogy a Clinton-Trump párbajt 47.7%-47.5% arányban Hillary húzhatta be, de mivel az ingatlanmágnás több elektori támogatóra számíthat, ez volt egyben politikai pályafutásának utolsó, meglehetősen kesernyésre sikeredett „győzelme”.

MIÉRT TRUMP?

2016.11.10.
Illiberális
Most már kész tényként kezelhetjük, hogy az Egyesült Államok következő elnöke Donald Trump lesz. Sokan – köztük én is – nagyon meglepődtek ezen az eredményen, hiszen meggyőződésük volt, hogy egy kívülálló, aki ráadásul nélkülöz mindenféle politikai korrektséget (aminél inkorrektebb és hazugabb dolog aligha létezik ezen a világon), őszintének tűnik, és mindenféle nemzet- illetve világromboló irányzattal szembe megy, nos egy ilyen alak tökéletesen esélytelen. Trump az álliberálisok két lábon járó, feltartóztathatatlanul a Fehér Ház felé tartó, fehér bőrű rémálma. És most átköltözött a valóságba.
Címkék: Donald Trump

Ezeket a cikkeket olvastad már?